perjantai 18. syyskuuta 2015

Johtaminen & työhyvinvointi

Ajatuksiani johtamisesta. 

Johtaminen on aina ollut elämässäni erittäin suurena asiana. Olen oppinut pienestä asti ettei mitään saa ellei asian eteen tee itse jotain. En ole ikinä kärsinyt huonosta itsetunnosta, sanon asiat suoraan ja olen oppinut pitämään suuni kiinni sillä olen verbaalisesti erittäin lahjakas. Se hetki kun tulee, että sanon sanottavani, ei toisella ole enää sanottavaa. Se hetki on se kun nousen vääräksi johtajaksi jonne ei mahdu toista vaikka kuinka yrittäisi. En tahdo alistaa ihmisiä ja siksi pidän suuni kiinni ja annan tilaa myös muille johtaa. Välillä johtamis haluni saa vallan ja huomaan ryhmätehtävissä kertovani mitä teet, minne menet ja mitä odotan sinun tekevän tämän päivän aikana. Se pienen pieni hetki kun nostat itsesi johtajaksi vie toiselta, ehkä ujolta ja hiljaiselta mahdollisuuden sanoa sanottavansa ja tämä menee syvemmälle kuoreensa. Tämä pieni hetki vetää ryhmää väärään suuntaan. Kaikkille kuuluu antaa mahdollisuus vaikka kaikista ei johtajiksi ole. Mistä voit tietää mitä haluat jos et astu toisen kenkiin. Esimerkiksi poliitikot, kaikki ovat johtajia ja asiasta ei synny kuin soppaa. Ketään ei halua alistua alemmaksi eikä ole muuta mielipidettä kuin oma. Se ei toimi. Ryhmästä täytyy löytyä johtaja, kuuntelija, oppija, sovittelija ja tekijä. Ja nämä kaikki kuuluu löytyä kaikista. Olet sitä mitä ruokit. Jos ruokit ujouttasi, et tule ikinä olemaan hyvä johtaja. 


Johtajat ovat yleensä hieman narsisteja. Heillä ei ole tunnetta siitä millaista on olla kehossa joka ei ole sinut itsensä kanssa. Johtajilla ei mielikuvaa siitä miten asiat kuuluu sanoa ja miten ei. He elävät siinä ajatuksessa, että muiden mielipiteillä ei ole väliä. Siksi kukaan ei voi olla ainoastaan johtaja, johtajasta täytyy löytyä myös oppija ja sympaattinen kuuntelija. Olet varmasti joskus tavannut henkilön joka on erittäin rento, todella mukava, hyvä kuuntelija, lahjakas, viisas ja mielikuvitukselleni täynnä mahtavia ideoita. Tälläinen on hyvä johtaja. Mutta varmasti olet nähnyt tämän johtajan huonot puolet. "Se katse", tiuskiminen, sanoo suoraan mikä juuri sinussa vaivaa, ilkeys, kylmyys, ei anna tilaa muiden sanoille. Jos johtaja ruokkii näitä asioita, hänestä tulee huono johtaja ja yleensä nämä ihmiset löytävät heikompansa ja ruokkivat vihaansa kohdistaen heikompiin.


Johtaminen tulee lapsuudesta asti. Isosiskot/veljet ovat useimmiten synnynnäisiä johtajia. He aloittavat johtamisen jo pienenä. Mutta mieti mitä tapahtuu kun nuorin veli tai sisko ottaa vallan ja nousee alistetusta johtajaksi. Jos tämä isoveljen johtaminen on ollut hyvää johtamista, tästä nuoremmasta nousee erittäin hyvä johtaja. Jos taas johtaminen on ollut narsistista ja on ruokittu alistavaa johtamista. Näistä nuorista useimmiten tulee vain huonoa. He eivät olet oppineet ymmärtämään millaista on oikeanlainen johtaminen. Esimerkiksi väkivalloin kohdeltu nuori tai lapsi. Narsistin kanssa elänyt lapsi. Hän voi nousta johtajaksi mutta se hetki kun lahjakasti verbaalinen johtaja tulee, sanoo sanottavansa ja osuu sanoillaan juuri oikeisiin heikkoihin kohtiin. Vain vahva johtaja pystyy tästä nousemaan. 


Työhyvinvointi on monien asioiden kokonaisuus ja se luodaan yhdessä työpaikalla. Siihen vaikuttavat työyhteisön ilmapiiri, johtaja itse ja hänen oma asenne sekä työntekijöiden asenne. Työhyvinvoinnilla on erittäin merkittävä osa työyhteisön tehokkuuteen. Kun johtaja tekee selväksi olevansa johtaja mutta päästää työntekijöitä silloin tällöin "hänen alueellensa" tekee se työilmapiiristä rennompaa. Ketään ei voi alistaa pysymään "myyjän" tasolla ja tiedostamalla toisen olevan korkeammalla tasolla. Kun työntekijät myös myymälänjohtaja ovat samalla viivalla, työ on mielekästä. Olemme työelämässä/koulussa 8 tuntia päivästä, 40 tuntia viikosta. Jos olet koko tämän ajan alistettuna ja käskyn alaisena. Millaista luulet työnteon olevan? Millaista luulet oman elämäsi olevan tämän ajan ulkopuolella? Johtamistyyli vaikuttaa jokaisen elämään, kaikista ei ole johtajiksi ja siksi heillä on oikeus loistaa alaisena työpaikalla, juuri siinä missä he ovat hyviä ja haluavat olla. 


Työhyvinvointiin kuuluu kaikkien kunnioittaminen. Kaikki tekevät työtä ja elämä on lyhyt. Itse en ainakaan pysy työpaikassa jossa asiat ovat huonosti. Heti kun työpaikalla alkaa juorut liikkumaan, on työhyvinvoinnissa vikaa. Kaikkien kuuluu antaa osansa työhyvinvoinnin saavuttamiseksi. Kun yksi alaiseksi alistettu johtaja pääsee johtajan makuun on työilmapiiri pilalla. Kaikkien kuuluu antaa olla johtajia ja alaisia, niinkuin itse haluaa. Kaikkia kuuluu kunnioittaa ja auttaa eteenpäin. Se, että joku on myymälänjohtaja ja joku vain asiakaspalvelija ei kerro ketä on parempi työssä tai elämässä. Kaikki myymälänjohtajat ovat olleet alemmalla tasolla ja tajunneet "Hei, mä olenkin johtaja." Täytyy mennä sitä työtä/asemaa kohti mitä haluaa olla. 

Työhyvinvointiin kuuluu: mielekkyys, tiedonjakelu, rento meininki, sanan vapaus sanoa asiansa oli sitten korkeammalla tasolla työelämässä tai ei. Toisen kuuntelu ja auttaminen kuuluu kaikille. Työnjako olisi kaikilla sama ja työpaikalla täytyisi olla puolueeton pääluottamusmies. On hyviä ja huonompia työntekijöitä, kaikista ei ole asiakaspalvelijoiksi tai metallimiehiksi. On oma tehtävä löytää oma tiensä elämässä, kenelläkään ei ole oikeutta sanoa oletko johtaja vai alainen. Päätä itse mitä olet ja jos et saa tilaa olla mitä haluat olla, vaihda paikkaa ja työtä. Löydät paikkasi. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit myös laittaa viestiä sähköpostiini, marialiciousblog@gmail.com xoxo M